December-amok og januar-kur

Hos mange er december en måned, hvor fristelserne er for mange og man ikke kan overskue at skære ned på noget. December bliver ofte der, hvor man bare giver den gas med pebernødder, klejner, and, æbleskiver og snaps – og så bliver januar måneden, hvor man giver den gas med at skære ned og skære fra og gå på kur.

Igen.

Hvert år.

Virker det så? At spise ekstra meget i en måned og spise ekstra lidt den næste måned?
Virker det at sige “I januar tager jeg mig sammen.” eller “Fra på mandag gør jeg det.”?
Virker det at lave de pludselige omfattende kost- og træningsændringer og hvor længe?
Hvad med resten af årets måneder og uger?
Hvad sker der, når du bliver træt af bla-bla-bla-kuren? Vender du tilbage til de gamle spisevaner? For så at gå på amok-kur 4 uger før sommerferien?
Går din vægt op og ned afhængig af årstiderne?
Er du kun sund i januar og lige før du skal være strandklar?

Har du overvejet at skifte strategi? At gøre noget andet end du plejer? At grunden til at din vægt svinger eller at du ikke kan overholde dine mål er, at det du gør ikke virker eller er den forkerte plan til dig?

Vi er alle forskellige og det er forskelligt, hvad der virker for lige præcist dig. Hvad du kan overskue i din hverdag og hvad du kan overholde på lang sigt. Det er ikke sikkert, at stenalderkost (paleo 1.0) er noget for dig. Det er ikke sikkert, at crossfit er noget for dig. Det er ikke sikkert at nøje kalorietælling er noget for dig. Men så er det nok noget andet, der er. Eller måske er der ikke noget bestemt, du skal følge. Måske skal du bare prøve dig lidt frem.

Men lov mig, at du vil overveje at gøre noget andet, end du plejer, hvis du kan se, at det ikke virker. Hvis du er træt af det. At træde rundt i det samme uge efter uge, måned efter måned, år efter år uden resultater er spild af tid. Tid du kunne bruge på f.eks. dine venner, partner, børn eller fritidsinteresser.

Livet er kort.

Og nogle gange er de små ændringer nok.
F.eks. Drikke mere vand. Gå tidligere i seng. Slukke computer en time før sengetid. Have en hjemmeaften om ugen. Købe stort ind 1 gang om ugen.

Hvad ville være nemt for lige præcist dig at gøre lidt mere eller lidt mindre?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s